KIMCHI

 PULVER

GOCHUGARU
SOKIS
Hemligheten bakom äkta kimchi

Mitt soltorkade kimchipulver kommer från provinsen Jeolla, som ligger på Sydkoreas sydligaste kust, där även min far växte upp. Provinsen präglas av höga berg, porlande bäckar och ett överflöd av regn, vilket är idealiskt för odling. Här hittar du den 70-årige bonden Kang, som hela sitt liv har odlat den chilipeppar som är så obligatorisk i äkta kimchi. Varje höst handplockar Kang omsorgsfullt sin röda chilipeppar utifrån färg, smak och lukt, som sen får torka på de soliga bergsslätterna. Till sist mals allt ner till ett grovt pulver, så att det kan användas till kimchi. Det är då min moster Jinju åker ner till bonden Kang, för att hämta hem sin årsförbrukning av den finaste gochugarun.

 

Om Suki Choi

Soki Choi har forskat om komplexa sjukvårdssystem på Karolinska Institutet. Inom ramen för sin doktorsavhandling har hon även gästforskat vid Harvard år 2010. Soki har doktorsexamen från Karolinska Institutet och civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Sokis korrekta titel är Medicine Doktor (Med dr). Hon är dock inte läkare. Hon har föreläst om framtidens hälsa och sjukvård bland annat på ett så kallat TEDx Talk. Hon har även arbetat som FoU-rådgivare vid Karolinska Universitetssjukhuset och vunnit pris för sin avhandling i Europa (2011). I början av 2000-talet blev hon globalt uppmärksammad som IT-pionjär, efter att ha startat ett av världens första appbolag. SVT visade år 2004 en dokumentär om Soki Choi.

FOR SPECIAL REQUESTS & ORDERS