OM SOKI

 

Så vem är nu denna "Soki", som vurmar för att kimchi ska bli en del av din matpalett? Jag föddes en kall vinterdag i Rinkeby av sydkoreanska föräldrar. Därmed började min resa i två världar: den österländska och den västerländska. Speciellt pappa var lyrisk över alla växter och örter som han hittade vilt i de svenska skogarna. Mamma torkade och förvällde varsamt örterna, som hon sedan förvandlade till koreanska delikatesser (namul), som hon bjöd familjen och vännerna på. Jag minns fortfarande doften av mammas rykande kimchigrytor, som än idag är min favoriträtt.

 

Och just kimchi - denna mytomspunna och numera trendiga sidorätt - är fermenterad chilihet kål, som jag och mina landsmän äter varje dag. Och det finns nog ingen maträtt som jag har ätit så mycket och passionerat av som kimchi. Frågar jag mamma så var det runt tvåårsåldern, som kimchin kom in i mitt liv. Då doppade hon varsamt kimchibitar i kallt vatten, så att het chili och vitlök skulle rinna av.

 

Sedan dess har kimchi och dess bakteriella invånare varit mina ständiga följeslagare genom livet. Stor hälsobonus är att kimchi är fullproppad med miljarder nyttiga bakterier. Det är därför min förhoppning att du och dina vänner blir lika hooked på kimchi, som alla koreaner, hälsofantaster, stjärnkockar och miljoner andra människor runtom i världen.