SOKIS SNABBKIMCHI

Här får du mitt bästa recept på snabbkimchi som ger den godaste kimchin på kortast möjliga tid. Om du som jag är beroende av kimchi är det bara att dubbla eller fyrdubbla receptet.

Kimchibas
1 salladskålshuvud, 800 g–1 kg
2 msk salt
1 msk vatten

1. Halvera salladskålen på längden och skär bort rotfästet. Skär kålen i lagom stora munsbitar (3–4 centimeter breda) och lägg bitarna i en stor bunke. Häll i salt och vatten och blanda runt. Låt stå i 2 timmar. Vänd på kålbitarna minst en gång efter halva tiden.

2. Lägg lök, äpple, vitlök, ingefära, vatten, chili och fisksås i en mixer och mixa en kort stund till en smet. Vänd ned hackad purjolök, socker, salt och gochugaru och rör om. Ställ åt sidan.

 

3. Skölj salladskålbitarna två gånger i kallt vatten för att få bort överflödigt salt. Låt vattnet rinna av i ett durkslag. Massera in kimchifyllningen i kålbitarna med händerna (använd gärna plasthandskar).

4. Fyll en glasburk med kimchikålen och sätt på ett tättslutande lock. Låt stå i 1 dygn i rumstemperatur. Låt sedan stå i kylen i minst 4 dagar

 

Tips! Den fermenterade fisksåsen är viktig för jäsningen och ger dessutom en djupare umamismak. Är du vegan kan du byta ut fisksåsen mot 1 tesked salt.

Kimchifyllning
¼ hackad gul lök
¼ grovhackat äpple
4 hackade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1 msk vatten
1 hackad röd chilipeppar
1 msk fisksås
1 dl hackad purjolök
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 msk kimchipulver

 

KLASSISK KIMCHI (mammas recept)

Den här kimchin har gått i arv från generation till generation i min mammas släkt. Den var länge en hemlighet, som bara min mamma och moster kände till. Men med envishet, spioneri och många år av tjat lyckades jag till slut få loss receptet, som bokstavligen har gjort mig och mina vänner beroende av kimchi. Så varsågod, låt mig presentera mamma Ju och hennes recept på klassisk kimchi.

Kimchibas
ca 3 huvuden salladskål (2kg) + ett par nypor salt

5 liter vatten + 2½ dl salt

Kimchifyllning
1 msk rismjöl

2 dl vatten

1 finhackad liten gul lök

1 rivet äpple eller päron

1 msk riven färsk ingefära

10 pressade vitlöksklyftor

2 finhackade röda chilipeppar

1 dl kimchipulver

4 dl finstrimlad vit rättika

3 dl grovhackad purjolök

1 msk fisksås

1 msk strösocker

1 msk salt

1. Halvera salladskålen på längden. Ta en nypa salt och salta mellan varje kålblad.

2. Blanda 5 liter vatten och 2.5 dl salt till en lag. Rör om tills saltet har lösts upp. Lägg salladskålen i lagen och lägg en tyngd ovanpå (t ex en sten), så att kålen trycks ned under ytan. Låt stå i 8-9 timmar i rumstemperatur (gärna över natten)

3. Koka upp rismjöl och vatten under omrörning till en tjock smet. Ställl åt sidan och låt svalna.

4. Blanda resterande ingredienser i en skål. Häll i rismjölsblandningen och rör noga. Låt stå i kylskåpet i 8 timmar (samtidigt som den insaltade kålen).

5. Häll bort saltlagen från kålen och skölj den under rinnande kallt vatten flera gånger.

6. Lägg sedan en klick av kimchifyllning längst in på varje blad och dra ut kimchifyllningen över bladet.

7. Rulla ihop kålhalvorna och packa dem tätt i en burk med snittytan uppåt. Sätt på ett tättslutande lock och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn.

 

Låt sedan kimchin stå i kylen i minst 4 dagar så att smaken mognar och utvecklas. Ju längre tid den får stå desto mer komplex och syrligare blir den. Skörda och ät den när den har uppnått en syrlighet som passar dig.