VAD ÄR KIMCHI?

 

Trendig koreansk nationalrätt
Kimchi är en fermenterad sidorätt från Korea, som i princip äts till varje måltid i Korea. Kimchi har den senaste tiden blivit extremt populär bland såväl hälsomedvetna som stjärnkockar runt om i världen. Ett exempel är den senaste Nobelmenyn, där kimchi och kimchipulver ingick i huvudrätten. Även om kimchi kan göras på olika grönsaker, görs den i regel på salladskål som får fermenteras tillsammans med en smet bestående av soltorkat chilipulver, vitlök, ingefära. Så hur smakar kimchi? Punschen av rejäl chilihetta, tydlig sälta, frisk syrlighet och förförisk umami är omedelbar och liknar garanterat inget annat. Precis som med så många andra »fulsnygga« smakupplevelser (tryffel, mögel- ost, kaffe), behövs därför lite tålamod med kimchin. Ge den tid och ett par chanser innan du bildar dig en definitiv uppfattning. För som med all mat som har hög komplexitet och djup, krävs en viss tillvänjning av smaklökarna för att så småningom utveckla sk acquired taste. Och då blir du garanterat beroende!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Buddistisk fermenteringskonst?
Kimchi går att spåra ända tillbaka till perioden för "de tre kungariken i Korea" för över 2000 år sedan. För precis som på många andra ställen runtom i världen, utvecklade koreaner olika sätt för att förlänga hållbarhetstiden hos grönsaker, såsom saltning, torkning och fermentering. Framför allt var det de långa och kalla vintrarna i Korea, som drev fram utvecklingen av kimchi. Vid det buddistiska templet Miruksa från år 600 har man hittat över en meter stora lerkrukor nedgrävda i jorden. Dessa gigantiska lerkrukor användes för att förvara kimchi på vintern ("kimjang"). Att kimchi förvaras separat på egna kylda platser är en tradition, som har följt med ända in i våra moderna dagar. Idag har nästan varje hushåll i Sydkorea ett separat kimchikylskåp med optimal temperatur, vilket kan jämföras med fransmännens vinkällare. Med mängder av nyttigheter som C-vitamin, organiska syror och nyttiga bakterier oroade sig ingen forntida korean över sin hälsa så länge det fanns mogen vinterkimchi kvar i stora lerkrukor nedgrävda i marken.

Sacred food signerad UNESCO
För koreaner är kimchi mer än mat. Kimchi anses nämligen representera koreaners mentalitet och identitet. Speciellt den röda färgen från chili anses spegla "the spirit of the Korean people". Under Koreakriget anses kimchi därför ha gett soldaterna kraft att kämpa vidare. När Sydkorea skulle skicka ut sin första astronaut, så fick en speciellt framtagen "space kimchi" följa med ut i rymden. Även sydkoreanernas långa livslängd tror en del beror på det dagliga intaget av kimchi. För i inget annat land äter man så mycket kimchi som i Sydkorea (50-200 gram kimchi varje dag)! Antalet kimchisorter är i det närmaste oändligt. Förutom regionala skillnader har nämligen varje familj sitt eget hemliga recept som har gått i arv från generation till generation. År 2013 listade UNESCO kimchi till ett av mänsklighetens kulturarv.