Sokis snabbkimchi

Här får du mitt bästa recept på snabbkimchi som ger den godaste kimchin på kortast möjliga tid. Om du som jag är beroende av kimchi är det bara att dubbla eller fyrdubbla receptet.

Kimchibas
1 salladskålshuvud, 800 g–1 kg
2 msk salt
1 msk vatten

Kimchifyllning
¼ hackad gul lök
¼ grovhackat äpple
4 hackade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1 msk vatten
1 hackad röd chilipeppar
1 msk fisksås
1 dl hackad purjolök
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 msk gochugaru

1. Halvera salladskålen på längden och skär bort rotfästet. Skär kålen i lagom stora munsbitar (3–4 centimeter breda) och lägg bitarna i en stor bunke. Häll i salt och vatten och blanda runt. Låt stå i 2 timmar. Vänd på kålbitarna minst en gång efter halva tiden.

2. Lägg lök, äpple, vitlök, ingefära, vatten, chili och fisksås i en mixer och mixa en kort stund till en smet. Vänd ned hackad purjolök, socker, salt och gochugaru och rör om. Ställ åt sidan.

 

3. Skölj salladskålbitarna två gånger i kallt vatten för att få bort överflödigt salt. Låt vattnet rinna av i ett durkslag. Massera in kimchifyllningen i kålbitarna med händerna (använd gärna plasthandskar).

4. Fyll en glasburk med kimchikålen och sätt på ett tättslutande lock. Låt stå i 1 dygn i rumstemperatur. Låt sedan stå i kylen i minst 4 dagar

Tips! Den fermenterade fisksåsen är viktig för jäsningen och ger dessutom en djupare umamismak. Är du vegan kan du byta ut fisksåsen mot 1 tesked salt.